24 velj LCHF: KAD SI NA DIJETI JEDI ČVARKE
Prehrana koja se temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masnoća poznatija pod nazivom LCHF (low carb, high fat) otvara potpuno novu perspektivu razmišljanja o zdravoj ishrani.
U Hrvatskoj je taj trend započeo nakon izlaska bloga (2010,), a zatim i knjige (2012.) “Istine i laži o hrani” autorice Anite Šupe poznate nutricionistice koja na sveobuhvatan i razumljiv način opisuje probleme moderne prehrane te nudi jednostavna rješenja za bolje zdravlje i regulaciju tjelesne težine.
Kako kaže Anita Šupe:
LCHF se prvenstveno preporučuje ljudima koji imaju metabolički sindrom, inzulinsku rezistenciju, dijabetes i prekomjernu tjelesnu težinu. To su ljudi koji ne mogu normalno metabolizirati ugljikohidrate, radi čega imaju sve te tegobe, pa se smanjivanjem unosa ugljikohidrata one reguliraju na prirodan način. Ljudi najčešće prelaze na LCHF jer žele smršaviti, jer se uz LCHF na prirodan način regulira apetit i smanjuju žudnje što omogućuje provođenje “dijete” na duže staze. No, još je važniji učinak LCHF prehrane na metaboličko zdravlje – snižavaju se trigliceridi, stabilizira se šećer u krvi i smanjuje izlučivanje inzulina, što je posebno važno za dijabetičare i osobe koje imaju inzulinsku rezistenciju. No, i potpuno zdravi ljudi mogu, ako to žele, preći na LCHF prehranu kao način života, jer ona sadrži nutritivno najbogatije namirnice, a odbacuje nutritivno siromašne, prazne kalorije i mnoge potencijalne alergene.
(Iz intervjua u Glasu Istre, 11. 12. 2019., autorice Karmen Bosnić)
„Grupa Anita Šupe – Paleo/LCHF“ na Facebooku broji više od 30 000 članova, a namijenjena je učenju, razmjeni iskustava i podršci osobama koje su na LCHF ili paleo prehrani ili to tek planiraju uvesti u svoj život.
Dr.PIGLEY čvarci i svinjska mast su 100% prirodni proizvodi bez štetnih dodataka i kao takvi se izvrsno uklapaju u LCHF jelovnik.