24 velj RECEPT: ČVARKUŠE
Ove prefine pogačice poznate i pod imenom krampogačice pravile su naše bake, a danas ih možete napraviti i vi.
Nije teško. Osim što trebate pričekati da se tijesto nekoliko puta digne.
Rezultat će sigurno razveseliti vas, ali i vaše ukućane.
Sastojci:
- 250 g Dr.PIGLEY čvaraka
- 2,5 dl toplog mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 500 g glatkog brašna
- 1 žlica Dr.PIGLEY masti
- 1 cijelo jaje + žumanjak za premazivanje
- 1 žlica soli
- papar, sol
Priprema:
- U mlako mlijeko izmrvite svježi kvasac. Dodajte malo šećera i brašna pa ostavite na toplom mjestu desetak minuta kako bi se napravila pjenica.
- Pjenicu od kvasca pomiješajte s jajima, mašću i brašnom pa pustite da se tijesto digne. Ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premijesite i zatim ostavite još tridesetak minuta na toplom mjestu da naraste.
- Za to vrijeme sameljite Dr.PIGLEY čvarke u sjeckalici pa ih posolite, popaprite i malo pošećerite.
- Dizano tijesto razvaljajte što tanje (oko 1 cm) i premažite 1/3 nadjeva od čvaraka. Zatim ga preklopite i ponovite postupak još dva puta s preostale 2/3 nadjeva.
- Razvaljajte preklopljeno tijesto na 1,5 cm.
- Pogačice narežite u željeni oblik (četvrtasti ili okrugli) i složite na lim obložen papirom za pečenje.
- Premažite pogačice žumanjkom i posolite (po želji) pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C dok ne dobiju zlatnožutu boju (oko 20-30 minuta).